19 февруари 2022 г.

Синоптичната карта (буквално “едновременно обозрима”) е географска карта, върху която с условни знаци са нанесени резултатите от наблюденията на метеорологичната обстановка от различни метеорологични станции. Служи за да представи нагледно метеорологичната обстановка към даден момент или за да се направи прогноза за развитието на климатичните условия. Последователното съставяне на синоптични карти през определени интервали от време дава нагледна представа за направлението на придвижване на въздушните маси, развитието на циклони, преместванията на въздушните фронтове.

Анализирането на синоптичните карти дава възможност да се предвидят промените във времето. Може да се проследи промяната в атмосферата, например, преместването и еволюцията на топли и студени течения в атмосферата, както и трансформацията и взаимодействието на въздушните маси.

За “рожден ден” на синоптичната карта е прието да се отбелязва 19 февруари. На този ден през 1855 година директорът на Парижката обсерватория Юрбен Льоверие (1811-1877 г.), астрономът-теоретик, който разтърсва целия свят с откриването през 1846 година на осмата планета от Слънчевата система Нептун, представя в Парижката академия на науките оперативна карта за времето в Европа за интервала между 9 и 10 часа сутринта на същия ден.

Първата в историята на науката синоптична карта, съставена по метеорологични данни, изпратени по телеграфа в Париж от редица европейски градове, слага началото на световната метеорологична служба. Работата на Льоверие доказва, че с помощта на синоптични карти може да се предвижда възникването на силни бури, подобно на онази, която година по-рано – през есента на 1854 година, по време на Кримската война, близо до Севастопол връхлита и разбива военната англо-френска ескадра.

На първата синоптична карта са начертани линии, които свързват местата с еднакво атмосферно налягане – изобари. Установяват, че те са затворени криви и очертават точно областите с високо и ниско налягане, които в крайна сметка определят метеорологичната обстановка.



Съвременните синоптични карти доста се различават от “прабаба си” по отношение на онагледяване и наситеност с информация, но по същество остават същите, като онази, показана преди 162 години. Днес картите се обработват и съставят от мощни компютри, които позволяват за секунди да се извършват пресмятания, за които в миналото синоптиците са разходвали часове. Това много облекчава процеса на съставяне на прогнози за времето. Но и в работата на синоптика, въпреки новите технологии, няма много промени по същество – той, както и в миналото, трябва да умее да разчете данните на синоптичните карти и по тях да състави вярна прогноза за времето.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...