24 януари 2022 г.

24 януари се смята за Международен на ескимото. Датата не е избрана случайно. На този ден през 1922 година собственикът на сладкарница в град Онава, щата Айова Христиан Нелсон получава патента за ескимото.

Класическото ескимо е сметанов сладолед, покрит с шоколадова глазура. Макар че сладоледът като лакомство е известен от далеч по-ранни времена (съществува мит, според който още в Древен Рим император Нерон си е позволявал подобен студен десерт), за рожден ден на ескимото е прието да се счита точно 24 януари. Ескимото се е превърнало не просто в сладолед, а в символ на безгрижните летни дни от детството.

Кой и кога точно го е “изобретил” – въпреки патента на Нелсон – си остава спорен въпрос. Версиите са много и всяка от тях има документална подкрепа. Най-популярната е как сладкарят Христиан Нелсон случайно полива парче сметанов сладолед с шоколадова глазура. Нарича творението си “Eskimo Pie” (ескимоски пай). Това се случва през 1919 година, а три години по-късно изобретението му получава патент.

Друга популярна версия твърди, че думата “ескимо” е хрумване на французи, които наричат така детските комбинезони, които приличат досущ на ескимоското облекло. Понеже сладоледът е “облечен” в плътна шоколадова глазура, по аналогия получава името ескимо.



Да уточним, че първото ескимо е без един от задължителните днес атрибути – дървената дръжка. С този атрибут ескимото се сдобива през 1934 година. Обаче винаги ще се намерят хора, които са готови да спорят кое е първичното – клечката или сладоледа. Някои твърдят, че първичното е клечка, потопена в сладолед. Основание за такова твърдение им дава факта, че някой си Франк Еперсон, оставил в студено време буркан с лимонада, в който имало клечка за разбъркването й. А на сутринта открил замръзнал около клечката сладък цилиндър с вкус на тропични плодове. Сладко и удобно. Така през 1905 година той започнал да изработва замразени на пръчка лимонадени десерти. А много по-късно идеята била заимствана от производителите на ескимо.

Вие преценете кое е първичното – сладоледът или клечката. Може да размишлявате, докато хапвате едно ескимо.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...